Blogit

Ilo ja rauha syntyy pienistä asioista

Kaikki ihmiset, mutta etenkin lapsiperheet, ovat olleet todella kovilla korona-pandemian aikana. Osa lapsiperheistä arvioi jo viime keväänä, että voimavarat ovat tiukoilla. Kun epidemia on edelleen jatkunut ja uuden muunnoksen myötä entisestään vaikeutunut, moni varmasti ajattelee, eikö tämä ikinä lopu. Tuon tunteen keskellä ei paljoa lohduta tieto, että loppuu jossain vaiheessa ja tämän asian kanssa on vain opittava elämään.

Iloisia asioita on kuitenkin lähellä. Jouluun on enää muutama päivä. Asiantuntijoiden suulla on todettu nyt ennen tätä joulua, että joulu ei ole peruttu viime vuoden tapaan. Kunhan vietämme juhlaa maltilla ja turvallisuudesta mahdollisimman hyvin huolehtien. Mahdollisuus, että lapset, vanhemmat ja isovanhemmat voivat viettää tätä joulua yhdessä, tuntuu hyvältä. Nautitaan siitä mahdollisuudesta niin monessa kodissa kuin suinkin!


Tiedätkö, millaiset asiat puolisollesi ja lapsillesi ovat tärkeitä joulussa ja sen valmistelussa?


Joulu on ilon ja rauhan juhla. Ilo syntyy pienistä asioista: yhdessä pipareiden kaikessa rauhassa tekemisestä, kuusen koristelusta ja tuoksusta tai vaikkapa salaisesta joulupakettien rapinasta. Eri ihmisille iloa tuottavat erilaiset asiat. Oletko miettinyt, mikä sinua ilahduttaa nyt ja tulevana jouluna? Tiedätkö, mistä lapsesi, lapsenlapsesi ja läheisesi tulevat iloiseksi. Veikkaan, että yllätymme, kun kysymme. Uskon, että kyse on todennäköisesti pienistä asioista, joita voimme toisillemme tarjota. Kannattaa siis kysyä, mistä toisen ilo syntyy.

Jouluun liittyy myös paljon odotuksia ja mahdollisuuksia pettymyksiin. Odotukset voivat perheessä olla myös ristiriitaisia: toinen haluaa rauhaa ja vähän tohinaa, toinen kaiken olevan tiptop tai muuten joulu ei tunnu tulevan lainkaan. Tiedätkö, millaiset asiat puolisollesi ja lapsillesi ovat tärkeitä joulussa ja sen valmistelussa? Tässäkin auttaa kysyminen ja puhuminen. Samalla voi miettiä, onko minulla varaa tinkiä omista toivomuksistani ja itselle tärkeistä asioista joltakin osin sekä sovittaa erilaisia odotuksia yhteen. Niin ehkä voisi välttää turhat ristiriidat ja niiden kärjistymiset. Onkin sanottu, että lyhyin matka on mennä toista puolitiehen vastaan. Kokeillaanko jokainen tätä tänä jouluna?

Tiedämme, että kaikissa kodeissa joulu ei ole rauhan juhla, vaan tilanteet voivat kärjistyä väkivallaksi tai sen uhaksi. Silloin ei pidä jäädä yksin. Apua on joulunakin tarjolla. Turvakodit päivystävät vuoden jokaisena päivänä kellon ympäri. Apua on viisasta ja rohkeaa hakea. Pelko on viisas tunne. Jo silloin kannattaa hakea apua, eikä odottaa tilanteen kärjistymistä äärimmilleen. Tietoa turvakodeista ja muista avun lähteistä löytyy Nettiturvakoti.fi.

Laskeudutaan arjen touhun keskeltä nyt jouluun. Tehdään jokainen parhaamme, että siitä tulee levollinen, lepoa, rauhaa ja iloa tarjoava keidas koronan keskellä. Juuri minä ja sinä voimme vaikuttaa siihen, että se on mahdollista.

Kiitos jäsenyhdistyksille ja yhteistyökumppaneille hyvästä yhteistyöstä vuonna 2021.

Rauhallista ja turvallista joulua sekä onnellista uutta vuotta 2022!

Olen Riitta Särkelä, sosiaalineuvos, yhteiskuntatieteiden tohtori ja laillistettu sosiaalityöntekijä. Työskentelen Ensi- ja turvakotien liitossa pääsihteerinä. Tärkeintä työssäni ovat haavoittavassa tilanteessa elävien vauvojen, lasten ja naisten oikeudet sekä heidän tarpeidensa ja äänensä kuuluminen päätöksenteossa, lapsiperheköyhyyden vähentäminen sekä perhe- ja lähisuhdeväkivallan vastainen työ. Olen ehdolla aluevaaleissa, koska tulevat vaalit ovat jokaisen meistä kannalta tärkeämmät vaalit kuin mitkään aikaisemmat. Tutustu vaaliteemoihini >>

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *